2019.évi fontosabb adóváltozások


Ebben a hírünkben a fontosabb 2019.évi adóváltozásokat foglaltuk röviden össze!


Bővebben....


A 2019.évi munkarendről


A vonatkozó NGM rendelet alapján 2019. évben 3 szombaton lesz munkanap áthelyezés.


Bővebben....

100.000 Ft készpénz cafetéria újratöltve


Az év végi jutalmazások/javadalmazások tervezésekor ne felejtsük el a kedvezőbb adózású cafeteriaelemeket sem, ezen belül kiemelten felhívjuk a figyelmet a 100.000 Ft összegű készpénzjuttatás lehetőségére!


Bővebben....

Tekintse meg a Cafeteria 2018 összefoglaló táblázatot is!


Online számlázás 2018.július 01-től


Július 01-től minden számláról, melynek az ÁFA tartalma eléri vagy meghaladja a 100.000,- Ft-ot, adatot kell szolgáltatni az állami adóhatóság felé a számlakibocsátóknak.


Bővebben....A 2018.évi munkarendről


A vonatkozó NGM rendelet alapján ebben az évben 6 munkanap kerül áthelyezésre, a hosszú hétvégék száma is szokatlanul sok, lesz.


Bővebben....

2018.évi fontosabb adóváltozások


Ebben a hírünkben a fontosabb 2018.évi adóváltozásokat foglaltuk röviden össze!


Bővebben....100.000 Ft készpénz cafetéria


Az év végi jutalmazások/javadalmazások tervezésekor vegyük számításba az ez évtől kedvezményes adózású béren kívüli juttatásként bevezetett 100 e Ft-os készpénzjuttatás lehetőségét is!


Bővebben....Felvidéki pályázatok október 20-ig

Akár 70 százalékos támogatási intenzitással igényelhetők a Felvidéki (szlovákiai) gazdaságélénkítő program pályázatai. A mezőgazdasági, illetve a kis- és közepes vállalkozások pályázataira területenként 2,425 milliárd forint áll rendelkezésre. Az erről szóló tájékoztatás a Széchenyi Programiroda honlapján jelent meg.

Bővebben....Legfontosabb teendők a pénztárgéppel - NAV tájékoztató


Az adóhatóság közzétett egy rövid útmutatót a pénztárgépekkel kapcsolatos legfontosabb feladatokról.


A tájékoztató ide kattintva megtekinthető.

Cégkapu regisztráció – amit tudni kell róla


Az elektronikus ügyintézés elterjedése felé való újabb lépés a Cégkapu-regisztráció. Az erről szóló fontosabb tudnivalókat foglaljuk össze.


Bővebben...

Villany- és vízszerelők bejelentési kötelezettsége


Szeptember elsejétől bejelentés kötelessé vált a villany- és víziközmű bekötési tevékenység. A tevékenység végzésének további feltételei is vannak, melyek hiányában a hatóság megtilthatja ezen tevékenységek végzését.


Bővebben....


NEMZETI AGRÁRKAMARA – tagdíjak alóli mentesülés, kedvezmények visszamenőleg


Az agrárkamara májusi küldöttgyűlése döntött a tagdíjkedvezmények visszamenőleges érvényesítéséről, illetve a 2013-2015.évi kötelezettségek utólagos elengedéséről, valamint a 2017.évi tagdíjfizetés alóli mentesülésről.
Az ehhez szükséges feladatokat 2017.július 31-ig teljesíteni kell.


Bővebben: /_userfiles_/traukont/20170629_NemzetiAgrarkamara.pdf

_________________________________________________________________________________________________________________


Diákok nyári foglalkoztatása


A nyári szünet beálltával sok diák és sok foglalkoztató keresi a lehetőséget a munkavégzésre illetve a diákok foglalkoztatására. Az ezzel kapcsolatos szabályokat foglaljuk röviden össze.Bővebben: /_userfiles_/traukont/20170628_Diakoknyarifoglalkoztatasa.pdf_________________________________________________________________________________________________________________________________

Számlázóprogramok online adóhatósági adatszolgáltatása – egy évvel elhalasztva


Ez év július 1-jétől bevezetésre került volna a számlázó programoknak az adóhatósághoz való online bekötése, melyet egy évközi törvénymódosítással a törvényalkotó elhalasztotta 2018.július 1-re.

A felkészülésre azonban érdemes a vállalkozásoknak odafigyelni!


Bővebben:/_userfiles_/traukont/Onlineszamlazaselhalasztva.pdf

______________________________________________________________________________________________________________________________

Elfogadátk a 2017-2018. évi minimálbéreket

Közzétették a kormány és az érdekképviseletek megállapodását, mely szerint a következő két évben a minimálbér és a legalább középfokú végzettséget igénylő munkakörben kötelezően alkalmazandó minimálbér a következő két évben jelentősen emelkedik. A minimálbér mértéke 2017.évben 127.500,- Ft, 2018.évben 138.000,- Ft, a szakmai minimálbér 2017-ben 161.000,- Ft, 2018.évben 180.500,- Ft lesz. A munkáltatók terheinek mérsékléseként a munkaadói járulékok 2017-ben 5 százalékkal, 2018.évben további 2 százalékkal csökkennek.


Bővebben: /_userfiles_/traukont/20161125_minber.pdf

Kisvállalati adózás: jelentős kedvezmények jövőre, érdemes átgondolni a választását

A KIVA választását érdemes megfontolni a munkáltatóknak, a kedvezőbb feltételrendszer, valamint a várható jelentős minimálbér emelés miatt számottevő, akár több millió forintos adómegtakarítások érhetőek el az adózási mód választásával. Különösen igaz ez a beruházni tervező vállalkozásokra, ők akár a munkabérek utáni teljes járulékot is megspórolhatják.


Bővebben: /_userfiles_/traukont/20161121_kiva.pdf


 

2017. évi fontosabb adóváltozásokról röviden

2017. évben 27%-ról 5%-ra csökken a baromfihús, a tojás és a tej Áfája; az éttermi szolgáltatások és az internet szolgáltatás Áfája 18%-ra csökken; drasztikusan szűkül a kedvezményes adózású béren kívüli juttatások köre, megszűnik az Erzsébet kártya; a számlában kötelező feltüntetni a vevő adószámát ha az Áfa meghaladja a 100 e Ft-ot; a gépkocsival való munkába-járás költségtérítése 9 Ft/km-ről 15 Ft/km-re nő; a kisadózó vállalkozások bevételi értékhatára 6 M Ft helyett 12 M Ft lesz; a kétgyermekesek családi kedvezménye nő 15 e Ft-ra, az első házasok 5 e Ft összegű adókedvezményének ideje 24 hónapra nő; a munkáltató adómentesen támogathatja a munkavállaló lakhatását és a gyermeke óvodai-bölcsődei ellátását; a kisvállalati beruházás kedvezményének 30 M Ft-os korlátja megszűnik.


Bővebben: /_userfiles_/traukont/20161101_adovalt.pdf